logo Sykehusapotek Nord

Småmark/barnemark

Småmark (Enterobius vermicularis) er små parasitter som kan leve i tarmen hos mennesker. Småmark kalles også barnemark og er den vanligste innvollsmarken hos mennesker i Norge. Den forekommer oftest hos barn, særlig i barnehagealder, men kan også forekomme hos voksne.

Symptomer på småmark er intens kløe rundt endetarmsåpningen, spesielt på kvelds- og nattestid. Kløe kan være eneste symptom, men man finner gjerne småmark rundt eller i endetarmsåpningen til den som er smittet. Et tips er å sjekke endetarmsåpningen hos barn 1-2 timer etter at de har sovnet på kvelden. Av og til ser man småmark også i avføringen. Hunnmarken er ca. 1 cm lang og ser ut som en lys, tynn tråd. Hannmarken er mindre, ca. ½ cm.

Visste du at?

  • Småmark av typen E.vermicularis finnes kun hos mennesker. Liknende og beslektet innvollsorm finnes f.eks. hos hund og katt. Dette dreier seg om andre arter, som ikke smitter til mennesker.
  • Småmark smitter ved overføring av egg fra endetarm til munn f.eks. ved at et barn klør seg i baken og etterpå stikker fingeren i munnen eller tar på en kopp, leke, mat o.l. som deretter føres til munnen av en annen.
  • Eggene kan overleve i opp til 3 uker utenfor kroppen. Smitte kan skje gjennom luften ved at eggene fester seg på støvkorn som siden virvles opp i luften. De kan så inhaleres og svelges. Smitte kan også skje via sengetøy i samme husstand.
  • Legemidler mot småmark dreper levende småmark, men ikke eggene. Behandlingen må derfor gjentas, se tabell på andre siden.

 

Hva kan du gjøre selv?

For å forebygge smitte
Hold neglene korte og rene. Vask egne og barnas hender ofte, spesielt etter toalettbesøk, bleieskift og før måltid.

Hvis du er smittet
Det finnes reseptfrie legemidler til behandling av småmark.

Det anbefales at hele husstanden behandles samtidig, også de som ikke har symptomer, for å sikre at marken utryddes. De dagene man behandler med legemiddel bør man vaske sengetøy, håndklær, nattøy og undertøy til hele familien ved høy temperatur (60-90 oC). Barnet kan gå i barnehage og på skole dagen etter påbegynt kur.

Sist oppdatert 13.02.2024