Småsår, kutt, rifter og skrubbsår
Sår er skader i huden som oppstår ved at vi f.eks. stikker, skraper eller kutter oss på skarpe ting.
Visste du at?
- Huden er det største organet til kroppen, og den beskytter blant annet kroppen mot mikroorganismer som kan gi infeksjon. Ved skade i huden er det derfor viktig å rense sårene godt.
- Blødning i såret kan virke rensende. La gjerne sårene blø litt før du trykker en kompress mot såret for å stoppe blødingen.
- Plaster, bandasjer eller kompresser absorberer sårvæske og beskytter sårene mot skitt, samtidig som sårene får ro til å gro.
- Sår skal ikke luftes / tørkes ut, da dette hemmer fornying av hudceller.
- Skorper skal ikke fjernes. Skorpen beskytter sårene mot smuss og bakterier, samtidig som det forebygger arr.
Hva kan du gjøre selv?
- Vask alltid hendene før sårstell.
- Vask sårene med rent rennende temperert vann, fysiologisk saltvann eller sårrensemiddel. Bruk eventuelt en steril tupfer, men ikke bomull som lett kan feste seg i sårene. Velg et plaster eller en kompress som passer til størrelsen og plasseringen av såret.
- Kuttsår skal renses godt og fremmedlegemer fjernes. Press sårkantene mot hverandre, og lukk med sårlukkingstape på tvers av sårene. Dekk sårene med kompress eller plaster. Skift daglig på sårene, men la sårlukkingstapen sitte.
- Skrubbsår skal renses nøye for skitt og partikler. All skitt skal renses ut for at sårene skal få gro, og for å unngå infeksjon. Legg på sårsalve for å hindre infeksjon. Dekk til med egnet plaster eller kompress som ikke fester seg til sårene. Bruk eventuelt sårkontaktlag for mindre smertefulle sårskift.
Ta gjerne kontakt med fagpersonell på apoteket og du vil få veiledning i valg av produkter som du trenger for sårstell. Spør også om hjelp til å oppdatere ditt førstehjelpsskrin hvis behov.
Er allmenntilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom –
ta kontakt med lege. Les pakningsvedlegget nøye ved bruk av legemidler.
Sist oppdatert 15.07.2021