logo Sykehusapotek Nord

Tørre slimhinner i skjeden

Tørre slimhinner i, og rundt skjeden er svært vanlig og kommer i hovedsak av minsket produksjon av kjønnshormonet østrogen. Om lag halvparten av kvinner over 60 år opplever dette, men også andre aldersgrupper er representerte.

​Årsaker til tørre slimhinner i skjeden kan være:

 • Nedsatt østrogenproduksjon ved, og etter, overgangsalder hos kvinner
 • Nedsatt østrogenproduksjon etter fødsel
 • Nedsatt østrogenproduksjon etter fjerning av eggstokkene
 • Behandling av kreft med antiøstrogen eller stråling av eggstokkene
 • Sjøgrens syndrom (revmatisk sjukdom)

Tynnere og mindre elastiske slimhinner kan være mindre motstandsdyktige mot infeksjoner. Den normale bakteriefloraen med melkesyrebakterier blir lett erstattet av tarm- og hudbakterier. Dette kan gi ubehag i form av lukt og utflod, og i noen tilfeller skjedekatarr. Når østrogennivået i kroppen går ned, blir slimhinnene i skjeden tynnere, tørre og mindre elastiske. Disse endringene kan gi kløe, svie og sårhet i skjeden. Det er heller ikke uvanlig med utflod, blødninger og smerter ved seksuell aktivitet.

Forebygging av tørre slimhinner

Sterke og parfymerte såper tørker lett ut slimhinnene i underlivet. For å forebygge dette bør en unngå hyppig vask, og alltid bruke mild såpe med lav pH, beregnet til intimbruk. På sykehusapoteket kan du finne slike produkt til intimhygiene.

Hormonfri egenbehandling

Det finnes flere hormonfrie produkter som kan benyttes til egenbehandling av tørre slimhinner i skjeden. Disse produktene (ikke reseptpliktige) blir også anbefalt for å lindre plagene som kan oppstå etter kreftbehandling med antiøstrogen, eller ved stråling mot, eller kirurgisk fjerning av, eggstokkene. Disse inngrepene kan gi «overgangsplager» på grunn av lavere nivå av østrogen i kroppen.

 • Normalisering av miljø og bakteriebalanse i skjeden for å motvirke ubehagelig lukt, kløe, utflod og irritasjon – flere ulike typer produkter kan benyttes for å forebygge og behandle:
  • Kapsler med melkesyrebakterier til bruk i skjeden (vagitorier)
   Lactal vaginal gel
  • Multi-gyn actigel
  • RepHresh vaginal gel
 • Fuktgivende middel som bidrar til et sunt miljø i skjeden
  • ReplensMD er en langtidsvirkende vaginalgel, som skal settes inn via applikator 3 ganger i uken, og gir rask lindring
  • Vivag 2in1 gel er en langtidsvirkende vaginalgel som skal smøres i intimområdet ved behov. Denne har også glidende effekt og kan derfor være velegnet ved samleie
  • Aco Intimate Care Soothing Cream balanserer underlivet med ekstra fukt og fett. Kremen lager en dekkende hinne som hindrer uttørking, kjøler og demper friksjon
  • Aco Intimate Care Moisturising Gel er en fuktgivende gelé som balanserer underlivet og gir en sval følelse
 • Ved samleie
  • Bruk glidemiddel ved samleie. På sykehusapoteket kan du finne flere ulike merker som er diskret og godt egnet til formålet

Egenbehandling med østrogen

Ved å behandle med østrogen lokalt i skjeden kan en bygge opp igjen slimhinnen, med den fuktighet og smidighet som er normal og sunn. En kan også kombinere slik lokal østrogenbehandling med hormonfri behandling som er beskrevet ovenfor.

Ovesterin er en medisin som finnes som stikkpiller (vagitorier) og krem til innføring i skjeden. Enten du bruker stikkpiller eller krem, vil disse virke best etter noen uker med regelmessig bruk. Du kan ikke bruke Ovesterin krem som glidemiddel ved samleie.

Du må oppmerksom på at Ovesterin ikke skal benyttes hvis du har, eller har hatt, brystkreft, ved uregelmessige blødninger eller ved bløding etter overgangsalderen, med mindre dette er avtalt med lege. Se elles informasjon om hormonfri egenbehandling ovenfor.

Det finnes også vaginaltabletter som settes inn i skjeden med applikator, samt vanlige tabletter og plaster med østrogen, eller en kombinasjon av østrogen og progesteron. Disse er reseptpliktige og skal bare brukes etter samråd med lege.

Kontakt lege

Kontakt lege dersom du har utflod som inneholder blod, eller du opplever bløding fra skjeden som ikke er menstruasjon. Du skal også kontakte lege dersom lokalbehandlingen som du kan lese om ovenfor, ikke hjelper mot tørrhet og svie i skjeden etter 3 - 4 uker med egenbehandling.

Sist oppdatert 15.07.2021